Плоштад "Македонија"

Плоштад "Македонија"  е главниот плоштад на Скопје, во главниот град на Република Македонија. Плоштадот е најголемиот во Македонија и се наоѓа во централниот дел на градот, а ја минува реката Вардар.

Камени Мост

Камени Мост е мост преку реката Вардар во Скопје, главниот град на Република Македонија. Мостот се смета за симбол на Скопје и е главниот елемент на грбот на градот, кој пак е вграден во знамето на градот.

Скопски Аквадукт

Скопскиот аквадукт го изградил Јустинијан I (527-565 г.) од тула и камен со должина од 386 m и висина од 16,5 m.

Милениумски Крст

Милениумскиот крст е крст висок 66 метри сместен на врвот на планината Водно во Скопје и е најголемиот крст во светот. Изграден е да служи како споменик на 2.000 години христијанство во Македонија и светот.

Александар III Македонски

Александар III Македонски, попознат како Александар Македонски, бил крал на античкото кралство Македонија. На возраст од триесет години, тој создал една од најголемите империи во историјата, која се протегала од Грција до северозападна Индија. Тој бил непоразен во битка и нашироко се смета за еден од најголемите и најуспешните воени команданти во историјата.

Филип II Македонски

Филип II Македонски бил крал на античкото кралство Македонија од 359 п.н.е до неговата смрт во 336 п.н.е. Тој бил член на династијата Аргеади, основачи на античкото кралство и татко на Александар Македонски.

Подемот на Македонија беше постигнат со неговата реформација на армијата (воспоставување на македонската фаланга која се покажа критична во обезбедувањето победи на бојното поле), неговата широка употреба на опсадни мотори и неговата употреба на ефикасна дипломатија и брачни сојузи.

Меморијална куќа на Мајка Тереза

Спомен-куќата на Мајка Тереза ​​е посветена на католичката светица и добитничка на Нобеловата награда за мир Мајка Тереза. Се наоѓа во нејзиниот роден град Скопје, Македонија, каде што живеела од 1910 до 1928 година. Спомен-куќата е изградена на самата локација на некогашната Римокатоличка црква Пресвето Срце Исусово, каде што била крстена Мајка Тереза.

Скопска тврдина - Кале

Скопската тврдина, најчесто наречена Кале, е историска тврдина лоцирана во стариот дел на Скопје. Првата тврдина била изградена во 6 век од нашата ера на земја која била населена во текот на неолитот и бронзеното доба (околу 4000 г. п.н.е. наваму).

Скупи

Скупи е археолошки локалитет кој се наоѓа помеѓу Зајчев Рид и реката Вардар, на неколку километри од центарот на Скопје во Македонија. Овде бил основан римски воен логор во вториот век пред нашата ера на местото на постара дарданска населба. Подоцна станала Colonia Flavia Aelia Scupi и таму се населиле многу ветерани легионери. Во времето на Домицијан (81–96 н.е.) бил основан римски град и Скупи станал главен центар за романизирање на Дарданија. Беше напуштен во 518 н.е. откако земјотрес го уништи градот.

Матка

Матка е кањон лоциран западно од центарот на Скопје, Македонија. Со површина од околу 5.000 хектари, Матка е една од најпопуларните дестинации на отворено во Македонија и е дом на неколку средновековни манастири. Езерото Матка во кањонот Матка е најстарото вештачко езеро во земјата и се смета и за „Мала Света Гора“ поради големиот број цркви.

Музеј на ВМРО

Музејот на ВМРО е национален музеј на Македонија кој се наоѓа во главниот град Скопје. Изложбата го опфаќа периодот од почетокот на движењето на отпорот против османлиската власт, до прогласувањето независност од Југославија на 8 септември 1991 година.

Стара Чаршија

Старата чаршија (македонски: Стара Чаршија, Стара Чаршија од турски: Çarşı) во Скопје е најголемата чаршија на Балканот надвор од Истанбул. Сместено е на источниот брег на реката Вардар, се протега од Камениот мост до Бит-пазар и од Скопското Кале до реката Серава.

Пештера Врело

Сместена на десниот брег на реката Треска, пештерата беше наведена како една од најдобрите 77 природни места во светот во проектот New 7 Wonders of Nature. Пештерата Врело има многу сталактити, меѓу кои и големиот во средината на пештерата, кој поради својата форма е познат како „Боровиот шишар“. На крајот од пештерата има две езера, едното е поголемо од другото. Помалото езеро е 8 метри (26,2 стапки) во неговата најдолга должина и 15 метри (49,2 стапки) во длабочина во најдлабоката точка. Поголемото езеро е 35 метри (114,8 стапки) во неговата најдолга должина и 18 метри (59 стапки) во најдлабоката точка.

Мост на уметноста

Мост на уметноста — пешачки мост преку реката Вардар во центарот на Скопје. На него се поставени многу статуи на познати уметници.

Порта „Македонија“

Порта „Македонија“ — споменик во облик на славолак (триумфална арка) кој се наоѓа на плоштадот Пела во Скопје.

Лакот е посветен на 20 години од македонската независност, а неговата надворешна површина е покриена со 193 м2 релјефи издлабени во мермер, кои прикажуваат сцени од историјата на Македонија. Содржи и внатрешни простории, од кои едната има функција на државна продавница за сувенири, како и лифтови и скали кои обезбедуваат јавен пристап до покривот, наводно наменет како простор за свадби.

Museum of the City of Skopje

Музеј на град Скопје е културна институција лоцирана во Скопје, Македонија. Основана во 1949 година, таа се наоѓа во поранешна железничка станица која беше делумно уништена во земјотресот во 1963 година. Музејот е дом на постојани изложби кои ја претставуваат историјата на Скопје, од првите забележани населби околу 3000 година п.н.е. до денес.