Виа Егнација

Виа Егнација, римска магистрала направена околу 146 г пр.н.е. Името го носи по нејзиниот градител, Гнеј Егнациј, проконзул на Македонија. Се простирала преку Илирија, Македонија и Тракија, преку денешна Албанија, Македонија, Грција и Турција.

Опсерваторија Кокино

Мегалитската опсерваторија Кокино (1800 г. п.н.е.) се наоѓа на оддалеченост од околу 75 км од Скопје и 35 км од Куманово. Во 2005 година НАСА од листата на 15 такви опсерватории ширум светот, го рангираше Кокино на четвртото место.

Охридско Езеро

Охридското Езеро е најстарото и едно од најдлабоките езера во Европа (максимална длабочина 288 m или 940 стапки). Се проценува дека е стар 4 милиони години и има 200 ендемични видови кои не се пронајдени на ниту едно друго место во светот. Прогласена е за светско наследство од УНЕСКО во 1979 година.

Град Охрид

Охрид е најголемиот град на Охридското Езеро и осми по големина град во Македонија. Охрид е познат по тоа што некогаш имал 365 цркви, по една за секој ден од годината, а бил нарекуван и „Ерусалим на Балканот“. Во 1979 година, односно во 1980 година, Охрид и Охридското Езеро беа прифатени како културно и природно светско наследство од страна на УНЕСКО. Охрид е еден од само 28-те локалитети кои се дел од светското наследство на УНЕСКО кои се културни и природни локалитети.

Свети Aпостол Јован Богослов

Свети Јован Богослов, Канео или едноставно Свети Јован Канео е македонска православна црква сместена на карпата над плажата Канео со поглед во градот Охрид, Македонија. Црквата е посветена на Јован Патмоски, писателот на Откровението, кој според некои е иста личност како апостол Јован. Датумот на изградба на црквата останува непознат, но документите со детали за црковниот имот сугерираат дека таа била изградена пред 1447 година. Археолозите веруваат дека црквата била изградена некое време пред подемот на Отоманската империја, најверојатно во 13 век.

Градот Охрид на насловната страница на National Geographic

Свети Јован Богослов, Канео заедно со градот Охрид се најдоа на насловната страница на National Geographic како едно од 100-те места кои ќе ви го променат животот.

Рудник Алшар

Алшар на планината Кожув е единствениот и единствен рудник во светот кој има талиум и е потенцијален рудник со еколошка чиста енергија.

Луѓето велат дека војската на Александар Македонски го користела овој материјал за да ги покрие своите штитови. Одразот на сонцето може да ги заслепи непријателите за секунда, што би било доволно за војниците да го направат завршниот потег. Тоа беше единствената причина зошто Александар Македонски дење се бореше во сите негови големи борби.

Од 2004 година овој рудник се смета за споменик на природата и дел од Емералд мрежата.

Самoиловата тврдина

Самуиловата тврдина се смета за едно од најголемите утврдувања сочувани во Македонија. За прв пат ја споменал историчарот Тит Ливиј во 3 век п.н.е., додека сè уште била тврдина во градот Лихнидос.

Охрид уште во петтиот век од нашата ера, од римските историчари се споменува како град со тврдини, кој како и другите римски градови на Балканот бил одбранет од наездите на скитничките племиња, при големата преселба на народите во IV и V век.

Свети Кирил и Свети Методиј

Кирил и Методиј биле двајца браќа и византиски христијански теолози и мисионери. За нивното дело евангелизирање на Словените, тие се познати како „Апостоли на Словените“. Тие се заслужни за осмислувањето на глаголицата, првата азбука што се користела за транскрипција на старословенскиот. По нивната смрт, нивните ученици ја продолжиле својата мисионерска работа меѓу другите Словени. И двајцата браќа се почитувани во Источната православна црква како светци со титулата „еднакви апостоли“. Во 1880 година, папата Лав XIII го воведе нивниот празник во календарот на Римокатоличката црква. Во 1980 година, папата Јован Павле Втори ги прогласи за созаштитници на Европа.

Плаошник

Плаошник бил изграден од Свети Климент во 893 година на темел на ранохристијанска базилика, посветен на Свети Пантелејмон. Овде Охридската книжевна школа, центар на словенската книжевна и културна дејност каде што се школуваа повеќе од 3.500 ученици и се смета за прв универзитет во Европа. Свети Климент е погребан во оваа црква, во гробницата која ја изградил неговите сопствени раце. 

Свети Јован Крстител

Манастир Свети Јован Крстител – Бигорски. Манастирот го основал монахот Јован во 1020 година, а во XVI век манастирот бил разурнат од османлиската влада, обновен повторно во 1743 година.

Има (наводни) делови од крстот на кој бил распнат Исус Христос во темелите на манастирите Свети Јован Бигорски

Шарена Џамија

Шарена Џамија што значи Украсена џамија на англиски, но исто така променливо преведена како Шарена џамија, е џамија која се наоѓа во близина на реката Пена во Тетово, Македонија. Џамијата првично била изградена во 1438 година, а подоцна повторно изградена во 1833 година од страна на Абдурахман Паша. За разлика од другите џамии од класичниот отомански период, џамијата Шарена е покарактеристична за традиционалните џамии во Анадолија, бидејќи била изградена пред освојувањето на Константинопол, кога куполите на џамиите под византиско влијание станале стандарден дизајн.

Куклица

Геолошкиот резерват Куклица. Овој резерват е еден од трите резервати ширум светот (другите два се во Кемниц и Лезбос - Грција). Научниците велат дека камените фигури се создадени пред десет милиони години кога сè уште немало луѓе на планетата. Вертикалната ерозија на вулканските карпи создаде „кукли“ поголеми од десет метри, кои денес доминираат во питомата околина. Со текот на времето, природата на овие ретки врежани ремек-дела. Во резерватот има 148 кукли или земјени пирамиди.

Црквата Свети Никола Маврово

St Nicholas Church is an abandoned church in Mavrovo, which is submerged in Mavrovo Lake. It was built in 1850 with icons painted by Dicho Zograf and with the construction of the artificial Mavrovo Lake, the church got submerged under water.
Despite being submerged in water, the church has preserved its initial construction. Its bell tower still exists, although the church’s interior is destroyed and the roof has completely caved in. The church was included in the list of abandoned churches published in 2013 by The Huffington Post.

Вевчански извори

Протегајќи се од селото до надморска височина од 2000 метри во планините, изворите течат со комбиниран проток на вода од 400 галони во секунда. Најголемата се наоѓа на отворањето на една од многуте пештери што можете да ги најдете во регионот. Подолу, има уште десет помали извори кои се спојуваат во нивниот тек.

Македониум

Илинден, познат и како Македониум е споменик во Крушево, Македонија.
Посветен е на сите борци и револуционери кои учествуваа во Илинденското востание, како и војници-партизани од Народноослободителната борба на Македонија 1941-1944 година.

Опиум цвет

Македонскиот опиум има 14 единици морфиум, во споредба со турските 6, индиските 7 и кинеските 8, сите други имаат околу 3,5 МЕ, што го прави најсилниот во светот. Опиумскиот афион или афионот од семе (Papaver somniferum) е и Официјален национален цвет на Република Македонија.

Хераклеја Линкестис

Хераклеја Линкестис бил антички град во Македонија, со кој подоцна владееле Римјаните. Неговите урнатини се наоѓаат на 2 км (1,2 милји) јужно од денешниот град Битола, Македонија. Во раниот христијански период, Хераклеја била важно епископско седиште и попатна точка на Виа Игнација која некогаш ја поврзувала Византија со Рим преку јадранското пристаниште Дирахиум.

Стоби

Стоби или Стобои бил антички град во Пајонија, подоцна освоен од Македонија и конечно претворен во главен град на римската провинција Македонија Салутарис. Се наоѓа во близина на Градско, Македонија, на главниот пат кој води од Дунав до Егејското Море и според многумина е најпознатиот археолошки локалитет во Македонија. Стоби е изграден на местото каде што Еригон (реката Црна) се спојува со Аксиос (Вардар), што го прави стратешки важен како центар и за трговија и за војување.

Крушево

Крушево е град во Македонија и името значи „место на круши“. Тој е највисокиот град и во Македонија и на Балканот, сместен на надморска височина од над 1350 m (4429 стапки).

Македонија е првата „безжична“ земја во светот.

Македонија стана првата земја во светот во која безжичниот широкопојасен интернет е присутен на целата нејзина област.

Мечкин камен

Мечкин камен е споменик за битката кај Мечкин Камен се случила на ридот Мечкин Камен („Мечкин камен“), на неколку километри од градот Крушево во денешна Македонија, на 2–3 август 1903 година. Илинденско-Преображенското востание предводено од Внатрешната македонско-адријанополска револуционерна организација (ИМАРО или ВМАРО) против Отоманската империја.